17 Αυγούστου, 2023

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας - The Archaeological Museum of Olympia

 




 Μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Στο εξαίρετο πορτραίτο του Μακεδόνα βασιλιά με την κλίση της κεφαλής προς τα αριστερά,την πλούσια και κυματιστή κόμη,τη ρυτίδα στο μέτωπο, το «υγρό» βλέμμα που «κοιτάζει» ψηλά και μακριά,και τα μισάνοικτα χείλη,αναγνωρίζονται τα χαρακτηριστικά της γλυπτικής τέχνης του κατεξοχήν ανδριαντοποιού του,του Λυσίππου.Προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας(Αλφειούσα) και θεωρείται αντίγραφο του 4ου  αι. π.Χ. Το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνδέθηκε με το ιερό του Διός κυρίως μέσω του Φιλιππείου,επινίκιου αναθήματος και ηρώου της δυναστείας των Αργειαδών.


 


Τμήματα της βάσης και της επίστεψης του μαρμάρινου ημικυκλικού βάθρου  του Λεωχάρους.Το βάθρο είχε στηθεί στο μέσον σχεδόν του σηκού,απέναντι από την είσοδο του  Φιλιππείου.Στα πέντε τραπεζοειδή καθίσματα της άνω επιφάνειας της επίστεψης είχαν τοποθετηθεί,μετά την αποπεράτωση του κυκλικού κτίσματος,ισάριθμα αγάλματα,χρυσελεφάντινα κατά την μαρτυρία του Παυσανία.Οι ανδριάντες απεικόνιζαν τον Φίλιππο,την σύζυγό του Ολυμπιάδα και τον Αλέξανδρο καθώς και τους γονείς του Φιλίππου Αμύντα και Ευρυδίκη.Τα δύο τμήματα συνδέονταν με ορθοστάτη και έφεραν ανάγλυφη διακόσμηση.



Το Φιλιππείον,μοναδικό κομψό  κυκλικό κτήριο της Άλτεως ,επινίκιο μνημείο-ανάθημα του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β’ στο ιερό μετά τη μάχη της Χαιρώνειας(338 π.Χ.)




O τόμος είναι προσβάσιμος σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου στην ελληνική (e-book GR) και την αγγλική (e-book EN) γλώσσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος John S. Latsis Public Benefit Foundation    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Hans-Georg Gadamer erzählt die Geschichte der Philosophie

      Wie es anfing - Thales, Heraklit, Platon, Aristoteles     Hellenismus und Weltbürgertum - Epikur, die Stoa und Plotin         Moral u...